Bach virágterápia

zen„A gyógyító növények azok, melyeknek megadatott az erő, hogy segítsenek minket önmagunk megőrzésében.”   

      /Dr. Edward Bach/

A Bach virágterápia olyan holisztikus gyógyító terápia, ami a testre, a lélekre és a szellemre egyaránt hat. A terápia szemléletének az a kiindulópontja, hogy a testi problémáink oka mindig a lélekben keresendő.

Dr. Edward Bach angol homeopata orvos dolgozta ki az 1930-as években, és azon az elméleten alapszik, miszerint bizonyos virágok energiarezgései gyógyító hatással vannak az emberek lelki és pszichés állapotára. Dr. Bach felismerte, hogy a lelki egyensúly felborulása áll különböző betegségek kialakulásának hátterében. A lelki hatáson keresztül gyógyíthatók a testi panaszok is. A virágesszenciák segítenek az önismeretben, támogatják az öngyógyító folyamatokat, visszaállítják a lelki harmóniánkat.

A Bach-gyógyesszenciák azonban nem a növények fizikai alkotórészeiből táplálkoznak, hanem a virágokban bennlakozó energiát és információt tartalmazzák. Ezt a gyógyító energiát speciális eljárással vonják el a növényektől és tartósító oldatban, nevezetesen alkoholban tárolják. Az így nyert finom szubsztanciát használják a betegséget okozó láthatatlan szintek (éteri, asztrális, mentális) kezelésére.

Úgy is mondhatnánk, hogy a hagyományos gyógyítás a fizikai tüneteket fizikai anyagokkal kezeli, a Bach-gyógyeszenciák a nem látható (tehát érzelmeinkben, gondolkozásmódunkban jelenlévő) okokat a láthatatlan energiával (pontosítva a benne lévő informatikai rezgéssel) gyógyítják.
                                                   

A belső viszonyunk önmagunkhoz, az érzéseink, ahogyan a külvilághoz viszonyulunk, határozza meg kedélyállapotunkat, belső harmóniánkat. Ha mi változunk, változik a külvilág is…rajtunk múlik, hogy teszünk-e érte, hajlandóak vagyunk-e dolgozni saját magunkon, először saját magunkhoz való kapcsolatunkon, hogy utána elinduljon a változás körülöttünk, s egy kiegyensúlyozottabb, szeretettel telibb, harmonikus belső világgal viszonyuljunk a külvilághoz, mintegy neki is tükröt mutatva, s így lehetőséget adva a többi embernek is a változásra.

„Gyógyítsd Tenmagad” – „Ismerd meg Önmagad”
Az előbbi idézet volt Edward Bach mottója. Ez azt jelenti, hogy nem elég, ha becsepegtetem a megfelelő Bach virágterápiás keveréket, hanem meg kell lennie bennem annak az elhatározásnak is, hogy meg akarok gyógyulni. Nekem magamnak kell felelőssé válnom a gyógyulásomért. Nem háríthatom a felelősséget az orvosra, terapeutára, vagy a gyógyszerre.

A lelkemmel kell harmóniába kerülnöm, amihez a Bach virágterápia jó segítség.

Nem kell azonban betegnek lenni ahhoz, hogy valaki eszenciákkal kezelje magát. Mindannyian átélünk olyan nehéz, fárasztó időszakokat, amikor negatív kedélyállapotba kerülünk. Ilyenkor is roppant értékes lehet az eszenciák segítsége, mert segítenek helyreállítani a megbomlott egyensúlyt még a testi tünetek megjelenése előtt.

Alkalmazási lehetőségek

Betegségek:  Mindenféle és fajta betegség eredeti lelki okainak rendbetétele, akár a hagyományos orvosi kezelés kiegészítő terápiájaként is.

Lelki problémák, nehézségek:  Félelmek, önbizalomhiány, bizonytalanság, önvád, magányosság, szomorúság, depresszió, reménytelenség, pesszimizmus, keserűség, türelmetlenség, zárkózottság, szorongások, agresszió, kényszeresség, fáradtság, álmatlanság, gyász, lelki trauma, sérülés stb.

Stresszhelyzetek, életkrízisek:  Párkapcsolati problémák, iskolai vagy munkahelyi nehézségek, beilleszkedési zavarok, életkorral kapcsolatos krízisek, haláleset feldolgozása stb.

Várandósok, kismamák:  Az áldott állapot alatti aggodalmak, szorongások, és a szüléstől való félelem megszüntetése. Fáradtság, alvásproblémák, hányinger, rosszullétek, erős érzelmi hullámzások, az új élethelyzet elfogadása, anyaság könnyebb megélése. Felelősség elfogadása, hit és bizalom abban, hogy minden a legnagyobb rendben zajlik. A szülés utáni depresszió elkerülése, feloldása.

Újszülöttek:  A születés traumáinak feloldása, a világtól való félelem elmulasztása, az ősbizalom helyreállítása.

Gyermekek:  Félelmek, éjszakai bepisilés. Szülői, iskolai konfliktusok feldolgozása, elhanyagoltság, magányosság érzet. Óvodai, iskolai beilleszkedés. Tanulási nehézségek, koncentrációs zavarok. Zárkózott, nehezen nyíló gyermek oldása. Hiperaktivitás, túlzott agresszió, függőség.

Rehabilitáció:  Súlyos betegségek, balesetek után az egyensúly újbóli visszaállítása, az önbizalom, a remény, életkedv és a pozitív hitek megerősítése, gyógyulások elősegítése.

Méregtelenítés:  Mindenféle böjtkúrák, méregtelenítő kúrák ideális kísérője. Segíti a lélekben testben felhalmozódott mérgek távozását. Erőt, energiát és kitartást ad a kúra végig-viteléhez.

Állatok: Betegségek, sérülések, műtétek utáni gyógyulásának támogatására. Félelmek elmulasztására. Fájdalmak csillapítására.

Növények:   Beteg növény életre keltése, az egészséges dús burjánzása, és virágzása.

Mire NEM jó a Bach-virágterápia?

Megelőzésre, mivel a Bach-virágok ott tudnak csak ismét egyensúlyt teremteni, ahol az egyensúly megbomlott, diszharmónikus állapot alakult ki. Amíg az egyensúly megvan, addig a Bach-virágok révén nem jöhet létre hatás, de nincs is rá szükség, hiszen az egyensúly nem más, mint az egészséges állapot.

Manipulációra: sem felnőtteknél, sem gyermekeknél nem lehet a manipuláció eszköze. A Bach-virágok csak akkor hatnak, ha valóban szükség van rájuk. Másrészt a virágok a személyiség kibontakozását segítik, és visszavezetik az embert önmagához – tehát egy olyan síkra, ahol kevésbé manipulálható.

A Bach-virágokkal tehát nem hívhatók elő olyan állapotok, amelyek az illetőben nincsenek meg. Ugyanis a virágokkal nem viszünk be kívülről semmit, hanem csak azt hozzuk a felszínre, ami már eredetileg is ott volt, csak a diszharmonikus állapot kialakulása miatt elfedésre került.

Dr. Bach  Elsősegély csepp  

bach elsősegély csepp
Elsősegélycsepp

Amikor gyors segítségre van szükség     

Használata során képesek leszünk szembenézni az adott helyzettel és gyorsan helyreállítja az egyensúlyt. Gyengéden segít a feszültség oldásában, harmonizálja a gondolatokat és érzelmeket, így elősegítve a test öngyógyító folyamatának beindulását.

Használhatják felnőttek, gyerekek, újszülöttek, de adhatjuk állatoknak is, hirtelen történő sokk vagy megrázó esemény alkalmával, illetve növények öntöző vizébe is tehetjük.

Lelki traumák:

Lelki sokkélmény (szakítás, haláleset, rossz hírek, megrázó élmények)
Ijedtség, nagy stressz, erős félelmek
Pánik, szorongás, rettegés
Nagy családi veszekedések után

Testi traumák:

Fejfájás, migrén (akár negyedóránként is)
Baleseteknél, a balesetek miatti megrázkódtatás után, sokkélmény feldolgozására, és    elősegítheti a  természetes gyógyulási folyamat megindulását.
Műtét utáni regenerálódás esetén (műtét előtt és utáni szedéssel)
Hirtelen előtörő fájdalmak, fejfájás, fogfájás enyhítésére
Hirtelen fellépő görcsökkel vagy fájdalmakkal járó betegségeknél
Allergiás rohamok enyhítésére
Menstruációs panaszok, görcsök csillapítására
Külsőleg (borogatás): sebek, duzzanatok, csípések hatásainak enyhítésére
Izomhúzódások, gyulladások (benedvesített ruhára néhány csepp)
Rovarcsípések, kutyaharapások helyi kezelésére is alkalmazható 

Megelőzésként:

Vizsgadrukk esetén
Állásinterjú előtt
Nyilvános fellépés előtt
Fogorvostól, repüléstől való félelem

Speciális keverékek

Ezek bevált keverékek, de egyéni helyzetre módosíthatóak.

  • Tanulásra
  • Vizsgára
  • Fáradtságra
  • Izületi gondokra
  • Depresszióra
  • Gyászfeldolgozásra
  • Operációra
  • Fájdalomra
  • Szülés-születésre

Szedési javaslat: akut estben akár 15 percenként 3 cseppet közvetlen a nyelv alá.